Cursus traumatologie

Vandaag boeiende cursus over traumatologie gevolgd

Een van de dingen die iedereen eigenlijk moet weten: Als je zelf of een kind een valpartij of ongeluk(je) meemaakt waarbij het gebit betrokken is, kijk dan goed wat in de mond wat er te zien is.
Is de lip kapot? Bloed het tandvlees? Komt er een beetje bloed van rondom de tand of uit de tand zelf zelf? Missen er stukjes of mist misschien een hele tand? Staan de tanden anders dan daarvoor? Zijn ze langer of korte geworden?
Zoek een missende tand snel op en bewaar deze in de melk of onder de tong (kan ook onder de tong van iemand anders). Probeer ook missende stukjes op te zoeken.
En bel zo snel mogelijk de tandarts en doe je verhaal. De tandarts kan aan de hand van het verhaal inschatten hoe snel je moet komen. Een verloren blijvende tand moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk worden teruggeplaatst. Als dit binnen 30 min gebeurt is de overlevingskans al veel groter dan na 1 uur…

En dan… De grootste schade is opgetreden tijdens de klap. De tandarts doet er alles aan om verdere schade te beperken. Het lichaam is in staat om heel veel te herstellen. Maar uiteindelijk is het vaak afwachten in hoeverre er (volledig) herstel optreed en of er na de EHBO verder ingrijpen nodig is. Vaak gaat het goed, maar soms ook niet. Daarom is het belangrijk de tandarts verder herstel te laten vervolgen dmv controles en foto’s.
Hier bestaan richtlijnen voor.

post cursus traumatologie tandarts hilverda