De gevolgen van onwetendheid

Ik zie hem nog binnenkomen samen met zijn ouders. Amper 2 jaar en doorgestuurd door de huisarts. Hij had een dikke wang, was ziek en begon suf te worden. Of de oorzaak misschien in de mond lag.
Ik liep net een paar dagen co-schappen kaakchirurgie en keek mee over de schouder van een aio. Er was weinig tandheelkundige kennis voor nodig om te zien dat het gebitje niet al te best was. Er was niet één kiesje meer gaaf en ze konden allemaal wel de oorzaak zijn van de dikke wang… Vanwege zijn conditie werd besloten het jongetje direct naar de OK te brengen en die middag is praktisch zijn hele gebitje onder narcose eruit gehaald. Als hij een paar dagen later was gekomen had hij waarschijnlijk op de IC gelegen.
Natuurlijk volgende er een gesprek met de ouders. Die waren in shock. Ze wisten niet dat de hele dag roosvisee drinken uit een tuitbeker zo slecht was en dat gebitsproblemen zo ernstig konden zijn. Dat had nog nooit iemand verteld…

Dit is een gebeurtenis die mij altijd bij is gebleven en die mij oa drijft als het gaat om kindertandheelkunde. Ik zie zoveel (kleine) kinderen met gaatjes die soms ook echt pijn hebben. En ik zie veel ouders die geen idee hebben wat goed is voor het gebit of die worstelen met de voeding en het tandenpoetsen. Maar ik zie ook ouders die hun schouders ophalen en zeggen ‘als er een gaatje komt dan vul je dat toch?’

Daarom bestaat een groot deel van mijn werk en dat van mijn collega’s uit praten, uitleggen, voorlicht en instructie geven. Niet omdat ik het allemaal zo goed weet en mensen de les wil lezen of omdat ik slapend rijk wil worden, maar omdat ik niemand een dergelijke ervaring toewens. En er is zoveel ellende te voorkomen, als je maar weet hoe…