Hoe bent u verzekerd?

Hoe zit het met de tandarts en verzekeringen.

Wanneer wordt er wel vergoed, en wanneer niet? Hier kom ik vaak onduidelijkheid over tegen. Omdat er veel verschillende polissen zijn kan ik hier niet in een keer een antwoord op geven. Wel zijn er een aantal basis principes die duidelijkheid kunnen geven over de plek van de tandarts in het huidige verzekeringsstelsel.

Kinderen zijn altijd gratis:
De tandarts is in Nederland opgenomen in de basisverzekering voor kinderen onder de 18 jaar. Dit gaat niet ten koste van eigen risico’s. Als u toch een rekening krijgt van uw eigen tandarts betaal deze op tijd en stuur de rekening door naar uw verzekering. U heeft altijd recht op vergoeding!
Uitzondering hierop zijn beugel behandelingen waar u zich aanvullend voor kunt verzekeren.

Volwassenen moeten betalen:
Bent u boven de 18 jaar dan bent u niet automatisch verzekerd voor de tandarts. Daarvoor heeft u een aanvullende tandarts verzekering nodig. Met de meeste verzekeringen heeft u jaarlijks een bepaald budget, een potje, wat u bij de tandarts mag uitgeven. Dit staat los van het eigen risico maar voor sommige behandelingen geldt een eigen bijdrage. Is het potje op dan gaat u zelf betalen.

Uitzonderingen hierop zijn:
Volledige kunstgebitten. Deze worden vergoed uit de basis verzekering. U betaald een eigen bijdrage, welke soms wordt vergoed uit een aanvullende verzekering. Dit staat los van eigen risico.
De kaakchirurg. Gaat van eigen risico af. Als het eigen risico is verbruikt wordt dit betaald uit de basisverzekering.

Wel of niet verzekeren.
Ooit zei een professor: tanden moet je niet verzekeren, die moet je poetsen. En in princiepe is dat waar. Heb je een goed gebit, verzorg je je gebit goed en eet en/of drink je maximaal 7 keer per dag, dan loop je weinig risico en is de kans op hoge rekeningen klein.
Zijn er in het verleden echter vullingen gemaakt, stopt u vaker wat in uw mond of is het poetsen niet altijd op orde dan is het risico op gaatjes groter. Het kan dan verstandig zijn om toch verzekerd te zijn voor de tandarts.
Hier kunt u het beste een rekensommetje voor maken. Hoe hoog is de premie per jaar? Hoe groot is het potje wat u ervoor terug krijg? Hoe hoog waren de kosten afgelopen jaren gemiddeld en wat verwacht de eigen tandarts in de toekomst? Moeten er in de toekomst vullingen worden vervangen of kronen worden gemaakt? Bedenk daarbij ook dat als er al sprake is van (diepere) vullingen er altijd een risico is op een wortelkanaal behandeling in de toekomst. Kosten hiervoor kunnen al snel oplopen tot €450,-. Kunt u dat risico zelf dragen?
En tegen het einde van het jaar is het altijd interessant om te bekijken wat u nog over heeft van uw budget. Wellicht dat er nog een vulling op de nominatie staat om vervangen te worden?

post hoe ben je verzekerd tandarts hilverda