Ieder kind kost je een kies

Kost ieder kind je een kies? Zwangerschap en gebit

Het is even een tijdje stil geweest rondom mijn Facebook pagina. Reden is mijn zwangerschapsverlof en onze recente gezinsuitbreiding. In dat kader een post over je gebit tijdens de zwangerschap. Want in deze bijzondere periode verdient het gebit extra aandacht. Ieder kind kost je een kies.

Vroeger zei men weleens ‘ieder kind kost een kies’. Hoewel we inmiddels weten dat dit een fabel is komt deze uitspraak wel ergens vandaan… Door veelvuldig spugen of oprispingen tijdens de zwangerschap wordt het gebit blootgesteld aan maagzuur. Hier kan het glazuur niet goed tegen. Ook de veelvuldige vreetbuien waar een zwangere last van kan hebben is een aanslag is op het gebit terwijl de verhoogde doorbloeding van de slijmvliezen het tandvlees gevoeliger maakt voor ontstekingen. Een risico volle periode dus, die niet alleen vervelend is voor jezelf, maar ook nadelige gevolgen kan hebben voor je ongeboren kindje. Zo komt bv vroeggeboorte vaker voor als er ook sprake is van ontstoken tandvlees. Zaak dus om tijdens de zwangerschap de mond optimaal gezond te houden!

Wat te doen?
Het spugen zelf is lastig te voorkomen. Spoel je mond altijd na met water om het zuur zoveel mogelijk te neutraliseren en ga in ieder geval niet direct na het spugen je tanden poetsen!
Beperk het aantal eet- en drink- momenten tot maximaal 7 per dag. Je kunt tijdens de koffie, thee of tijdens de maaltijden best toegeven aan een vreetbui, zolang je het gebit daar tussendoor voldoende rust gunt om te herstellen. Niet de hele dag door vreten dus… en let op: elk hapje of slokje telt mee!!
Twee keer per dag goed poetsen en dagelijks stokeren (of rageren) is tijdens een zwangerschap van groot belang! Bloed het tandvlees tijdens het stokeren? Schrik niet en doe niet voorzichtiger, maar ga door. Bloedend tandvlees is een teken van een ontsteking. Door het elke dag goed schoon te maken tussen de tanden kan het tandvlees weer gezond worden. Dit duurt meestal 1 à 2 weken. Blijft het tandvlees desondanks toch snel bloeden? Vraag dan je eigen tandarts om advies. Wellicht is een afspraak bij de mondhygieniste raadzaam.

post ieder kind kost je een kies tandarts hilverda