Spenen, weg ermee!
Spenen, duimen, open mond, tongpersen… WEG ERMEE!!!
Deze week weer veel geleerd bij een cursus van de academie voor kindertandheelkunde. Dit keer over Logopedie. De gevolgen van afwijkende mondgewoonten zoals spenen, duimen, mondademhaling en tongpersen. En over de behandeling ervan. Een onderschat probleem. Want duimen ziet er best schattig uit, het geeft kinderen (en hun ouders) rust en het houd wel een keertje op, toch? Maar wat zijn de gevolgen, ook op de langere termijn?
Duimen of spenen zorgt ervoor dat de mondspieren verslappen en er ontstaan afwijkende mond- en slik-gewoonten en een mondademhaling. Maar ook een simpele verkoudheid kan mondademhaling met verslapte mondspieren tot gevolg hebben. Gevolg is dat zich meer slijm in de neus ophoopt, wat een voedingsbodem is voor bacteriën en virussen. Tevens wordt er constant ongefilterde lucht ingeademd. Beide met het als gevolg meer kans op KNO en astmatische klachten. De mondademhaling houd de verstopte neus instant en andersom.
Daarnaast wordt er een verkeerde slik aangeleerd, hebben verslapte mondspieren een negatieve invloed op de articulatie, wordt de uitstraling vlakker en zijn er grote gevolgen voor het gebit. De mondademhaling vergroot de kans op gaatjes en er ontstaat een een afwijkende tandstand, soms met een vergroeiing of achterblijven van groei van de kaak. Orthodontisch kan de tandstand uiteindelijk weer worden verbeterd, maar als de oorzaken, nl de afwijkende mondgewoonten, blijven bestaan zal dit niet het gewenste resultaat hebben. De behandeling zal minder aanslaan, langer duren en is de kans op terugval veel groter. Tegelijkertijd kan door een tijdige aanpak veel worden voorkomen, worden beperkt of zelfs ‘vanzelf’ verbeteren.
Reden te meer om al vroeg slechte mondgewoontes af te leren en in te ruilen voor goede gewoonten. Duim en speen eruit, lippen op elkaar, niet persen met de tong of lip, ademhalen door de neus, de tong in een juiste positie en goed slikken! Alleen stoppen met duimen of spenen is helaas niet altijd voldoende omdat de foute slik en verslapte mondspieren al zo lang bestaan. Als het allemaal niet ‘vanzelf’ gaat is het inschakelen van hulp van een (gespecialiseerde) logopediste helemaal geen overbodige luxe.
Aan mij de taak om dit probleem te signaleren, ouders in te lichten en tijdig door te sturen naar een goede logopediste…
Zie voor meer info de volgende filmpjes: