Tandenpoetsen met jonge kinderen tips

Soms kan het poetsen bij jonge kinderen een hele opgave zijn. Zowel voor het kind als voor jezelf. Het kind wil niet, rent weg, houd de lipjes stijf op elkaar, bijt op de tandenborstel of lijkt doelbewust tegen te werken. Maar hoe lukt het dan wel???

Hier wat tips:

  • Kies een goed moment – Kies ‘s ochtends en ‘s avonds een vast moment. Het liefst als het kind nog redelijk rustig en fris is. Een goed moment is bv aan het begin van het avond ritueel. Nog voor het badje, aankleden, boekje, zingen of wat dan ook.
  • Poets eerst zelf – Een (jong) kind is nog niet in staat om zelf te poetsen. Dit moet je als ouder of verzorgen doen. Door dit eerst te doen blijf je binnen de spanningsboog van het kind. Het kind kan daarna prima nog prima ‘zelf doen’.
  • Zorg voor voldoende zicht – door het kind bijvoorbeeld voor je op de commode of op de grond of bank te laten liggen heb je veel meer zicht dan wanneer hij voor je staat.
  • Zorg voor een afgebakende tijd – Tel bijvoorbeeld per tand rustig tot 5, zing een liedje, gebruik een poets-app of zet een wekkertje. Het kind weet dan hoe lang het nog duurt en wanneer hij klaar is.
  • Afleiden – Dit kan bv door alle genuttigde etenswaren te benoemen, een verhaaltje te vertellen of door kleine opdrachten te geven zoals wang opzij houden, sokken uit laten trekken, lichaamsdelen aan laten wijzen. Zolang jij er geen last van hebt is alles prima.
  • Met aandacht – Als je met z’n 2en bent kan de een zonder afleiding poetsen terwijl de ander afleid en de handjes kan ‘warmen’. Ben je alleen of heb je meerdere kinderen is dit lastiger. Poets in ieder geval 1 kind tegelijk en zorg ervoor dat je je niet met de rest hoeft te bemoeien. Dit lijdt je zelf teveel af…
  • Belonen – Sommige kinderen zijn hier heel gevoelig voor. Belonen kan bv door nog even te stoeien of te knuffelen, een sticker plakken of via een poets-app punten te verdienen.

Dat je niet altijd even veel energie hebt is begrijpelijk. Soms ben je moe, en soms werkt een kind echt niet mee. Probeer niet toe te geven, maar bedenk ook: het hoeft ook niet altijd 100% goed. Zolang je je maar bewust bent en je ervoor gaat twee keer per dag te poetsen en het goed schoon te krijgen. En soms is het nodig je kindje in houtgreep te nemen. Geef het als je klaar bent lekker een dikke knuffel en het is weer goed 😉

Heb je zelf nog tips? Wat helpt jou bij het tandenpoetsen?
Laat maar horen!

post tandenpoetsen met jonge kinderen tandarts hilverda