Tandheelkundige zorg hervatten

We mogen de reguliere tandheelkundige zorg weer hervatten! Super fijn! Maar waarom eigenlijk? En waarom waren we ‘dicht’ voor reguliere zorg?
Afgelopen weken stonden vooral in teken van veel onduidelijkheid en onzekerheid. Want we werken in de mond, komen veelvuldig in contact met speeksel en produceren tijdens behandelingen een aerosol. Maar we behandelen iedereen altijd al als ‘potentieel besmettelijk’ en doen er alles aan om een evt besmetting van wat dan ook tegen te gaan. De vraag nu was vooral: is dat wat we doen ook voldoende met dit nieuwe virus? En zijn bv de mondkapjes die we gebruiken beschermend genoeg?

Antwoord daarop blijkt bij een goede selectie aan de poort ‘ja’ te zijn. En met de extra maatregelen die we straks gaan nemen reduceren we de kans op een evt besmettingen nog verder, ook tussen patiënten onderling. Zo zult u doorgaans alleen naar binnen mogen als u een afspraak heeft en u en uw huisgenoten ‘gezond’ zijn. Buiten deuren zullen open staan, u moet uw handen desinfecteren, meeste wc’s zijn afgesloten, er ligt geen lectuur of speelgoed, en we zullen er zorg voor dragen dat u anderen niet kruist en afstand kunt bewaren. En – hoewel de meest gebruikte mondkapjes en beschermbrillen voor ons afdoende blijken te zijn- zullen veel tandarts aanvullend gaan werken met een faceshield en een rubberdam en u voorafgaand aan de behandeling wellicht de mond moeten spoelen. Was het niet al veilig, dan nu helemaal!

En het hervatten van de reguliere zorg is brood nodig. Want als je maar lang genoeg wacht wordt de reguliere zorg vanzelf acute zorg, met alle gevolgen en risico’s van dien. De ‘vulling van vandaag is de wortelkanaal behandeling van morgen’. En dat willen we natuurlijk niet…

tandartshilverda blog tandheelkundige zorg hervatten