Titelgebruik

Onlangs berichtte de consumentenbond over verwarrend titel gebruik bij wat zij noemen ‘pseudo-orthodontisten’. Regelmatig zouden tandartsen die een cursus orthodontie hebben gevolgd zich voordoen als orthodontist. Dit mag niet omdat de titel ‘orthodontist’ beschermd is en alleen mag worden gebruikt als je de volledige specialisatie hebt gevolgd en als zodanig staat ingeschreven in het BIG register. Wat wel mag is bijvoorbeeld ‘tandarts voor orthodontie’ of ‘beugeltandarts’.

Dit zet me verder aan het denken: Veel praktijken proberen zich te onderscheiden door te adverteren met: ‘gespecialiseerd in volledige gebitsrenovaties, implantologie, orthodontie, angstigen, ouderen, gehandicapten, kinderen en noem maar op. Op die manier spreekt de praktijk een bepaalde doelgroep aan en het laat zien waar het ‘goed’ in is. Het laat echter niets zien over gevolgde (vervolg)opleidingen. En zolang je niet oneigenlijk een beschermde titel gebruikt zou er in principe niets aan de hand zijn…

Ik zou mijzelf volgens de regels met recht ‘kindertandarts’ mogen noemen. Ik behandel graag kinderen, iets wat me over het algemeen best goed af gaat en ik heb inmiddels al meer cursussen gevolgd in deze richting dan de gemiddelde tandarts. Daarnaast zou ik met het gebruik van deze titel nog meer ervaring kunnen opdoen in de kindertandheelkunde. De titel ‘kindertandarts’ is niet beschermd, maar… wek ik hiermee niet de suggestie dat ik de 3 jarige specialisatie tot pedontoloog (in het Nederlands: kindertandarts) heb gevolgd?

post titelgebruik tandarts hilverda