Wortelkanaal bij olifant!

Wauw!!! Een wortelkanaal behandeling bij een olifant!
Maar wat is een wortelkanaal behandeling?
Die doet de tandarts toch ook?

Een wortelkanaal behandeling wordt gedaan als er sprake is van een ontsteking in een kies of aan de wortelpunt van de kies. Zo’n ontsteking ontstaat al er bacteriën in de zenuwholte van de kies komen of door zware overprikkeling. Bijvoorbeeld door een diep gaatje, vulling of breuk. Zo’n ontsteking kan pijnloos, maar ook heel erg pijnlijk zijn of worden en kan gepaard gaan met een dikke wang.

Om de pijn de bestrijden (of te voorkomen) wordt een wortelkanaal behandeling gestart. De oorzaak van de ontsteking, nl de geïnfecteerde zenuw, wordt dan uit de kies gehaald.
Er wordt eerst een gaatje in de kies maakt, waarna de kies van binnenuit wordt schoongemaakt. Dit gebeurt met vijltjes en een bacterie werende vloeistof. Soms wordt er vervolgens een medicijn in de kies aangebracht om de kies tot rust te laten komen. Als alles goed schoon is wordt de kies van binnen meestal gevuld met rubberen stiftjes en van boven afgesloten met een goede vulling om de voorkomen dat er weer nieuw bacteriën de kies in komen. Soms wordt later nog geadviseerd om de kies van een kroon te voorzien.

Met een goede verdoving hoeft een wortelkanaal behandeling niet pijnlijk te zijn. Een enkele keer is de kies echter zo acuut ontstoken dat verdoven moeizaam gaat. Het verwijderen van de ontstoken zenuw geeft dan eigenlijk altijd direct verlichting. Een dag of 2 napijn na de behandeling is niet ongewoon. Deze is echter goed te onderdrukken met pijnstillers.

De olifant uit het artikel had een gebarsten slagtand waardoor de zenuwholte ontstoken was geraakt. Van de hele operatie zal hij weinig mee hebben gekregen, maar hij zal zich daarna een heel stuk beter hebben gevoeld! Wat zal hij zijn behandelaars dankbaar zijn…

post wortelkanaal bij een olifant tandarts hilverda
post wortelkanaal bij olifant tandarts hilverda