Zure tanden?

Onlangs heb ik op school met het onderstaande proefje laten zien wat zuren met je tanden doen.

Als je een ei in azijn legt is de schil binnen 32 uur zo ver opgelost dat je hem in kunt deuken. Het laastst beetje schil wrijf je er zo af. Ook appelsap is zuur. Binnen 2 uur zie je dat de schil begint op te lossen. Zou je de appelsap steeds verversen dan zou ook hier het proces verder gaan, net als bij azijn, zij het in een langzamer tempo…

Met het glazuur op je tanden gebeurt precies hetzelfde. Als je iets zuurs (bv fris, sap of fruit) nuttigt lost het glazuur een klein beetje op. Als dit vaak gebeurt houd je op den duur geen glazuur meer over. Dit proces noemen we erosie.
Bacteriƫn op je tanden produceren na elke hap of slok ook een zuur. Dit zuur is ongeveer net zo zuur als azijn. Als die bacteriƫn vaak genoeg de kans krijgen dit zuur te produceren vallen de gaten in je glazuur. Dit proces noemen we caries.

Nu hebben we gelukkig ook een prachtig herstel mechanisme gekregen. Helaas is het niet zo dat verdwenen glazuur weer terug komt en (grote) gaten vanzelf dichtgroeien, maar met de juiste tools kunnen we het proces van erosie stoppen en nieuwe gaatjes (caries) voorkomen.

De belangrijkste tips:

  • 2x per dag tandenpoetsen met fluoride tandpasta
    beperk het aantal eet en drink momenten tot maximaal 6 per dag (3 hoofdmaaltijden, 3 tussendoortjes). Let daarbij op want elk hapje of slokje telt mee!!!
  • vermijd zure dranken, leng sapjes aan met water, drink een beker in een keer leeg of met een rietje, spoel evt na met water
  • Poets niet direct na het nuttigen van zuur eten of drinken de tanden, maar wacht daar 1 uur mee.