Tips voor thuis

Baby’s gaan overal op knabbelen

Hoewel de volgorde van doorbraak over het algemeen in dezelfde volgorde plaatsvindt, is er een grote variatie in tijdstip waarop de tandjes doorbreken. Bij sommige kindjes komt het eerste tandje door met 3 maanden, andere kindjes zijn op hun 1e verjaardag nog tandeloos. Gemiddeld komen de eerste tandjes door rond de 6e maand. Te beginnen met 2 voortandjes onder, gevolgd door de 2 middelste snijtandjes boven.

tandenpoetsen babys 1

Kinderen en snelle ontwikkeling

Rond de 6e verjaardag begint de zogenaamde ‘1e wisselfase’. Als eerste breken meestal nieuwe kiezen door achter de laatste melkkiesjes. Dit zijn de 1e blijvende kiezen. Vervolgens wisselen om beurten de voortanden. Eerst 2 onder, dan 2 boven, weer 2 onder, en als laatste weer 2 boven. Vervolgens lijkt er een aantal jaar niets te gebeuren tot een jaar of 11.

tandenpoetsen bij kinderen 1

Tieners: een volgroeid gebit

Rond een jaar of 11 begint de 2e wisselfase. Meisjes zijn hier over het algemeen 1 jaar eerder mee dan jongens. Eerst worden de 1e melkmolaartjes gewisseld, gevolgd door de 2e melkkoetjes en de hoektanden. Als afsluiting van deze wisselfase komen de 2e blijvende kiezen achter de al aanwezige blijvende kiezen door. Verstandskiezen komen pas door na een leeftijd van 16 jaar. Doorbraak op 23 jarige leeftijd is echter ook niet ongewoon.

tandenpoetsen bij tieners 1

Volwassenen

Meer info coming soon!

tandenpoetsen bij volwassenen 1