Baby’s – tips voor thuis
Baby’s – Tips voor thuis
Hoewel de volgorde van doorbraak over het algemeen in dezelfde volgorde plaatsvindt, is er een grote variatie in tijdstip waarop de tandjes doorbreken. Bij sommige kindjes komt het eerste tandje door met 3 maanden, andere kindjes zijn op hun 1e verjaardag nog tandeloos. Gemiddeld komen de eerste tandjes door rond de 6e maand. Te beginnen met 2 voortandjes onder, gevolgd door de 2 middelste snijtandjes boven.
Doorbraakstress
De doorbraak van tandjes gaat vaak gepaard met kwijlen, overal op willen kauwen en bijten. Het tandvlees is vaak wat rood en dik, terwijl de wangetjes rood kunnen kleuren. Ook zie je vaak dat de ontlasting wat dunner is, de billetjes sneller rood, het kindje jengelig is, niet lekker in zijn vel zit, slechter slaapt en soms wat verhoging heeft. In de mond kun voel je op een gegeven moment hele kleine scherpe puntjes: de nieuwe tandjes.
Tips
- Masseer het tandvlees evt met uw vinger of met een vingertandenborstel
- geef uw kindje een bijtring welke een paar uur in de koelkast heeft gelegen
Poetsen
Zodra het eerste tandje doorkomt is het raadzaam deze direct 2x per dag met een zachte babytandenborstel en een beetje peutertandpasta (tot 1 jaar 1x per dag met tandpasta) te gaan poetsen. Hierbij is in het begin een hoeveelheid ter grote van een erwt voldoende.
Tips
- Laat je kindje al vroeg tijdens het verschonen met een tandenborstel spelen. Zo kan het er al vast aan wennen.
- Neem het tandenpoetsen op in een vast ochtend en avond ritueel
- Druk de tandpasta goed in de haren van de tandenborstel, dan wordt de tandpasta niet direct opgesnoept.
Voeding
In het begin is borstvoeding het allerbeste voor uw kindje. Als alternatief kunt u kiezen voor Flesvoeding. Zolang uw kindje nog geen tandjes heeft is on demand of op verzoek voeden ook snachts nog geen probleem.
Zodra uw kindje echter tandjes krijgt veranderd er iets in de mond. Behalve tandjes komen er ook bacteriën in de mond die zich te goed doen aan de voeding en tandjes kunnen aantasten. Het veelvuldig ‘op verzoek’ en/of snachts voeden kan nu schadelijk voor het gebitje zijn.
Melktandjes hebben tijd nodig om te herstellen van de invloeden een ‘voeding’. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om (moeder)melk, vaste voeding, een hele voeding, een klein slokje of hapje of een volledige maaltijd. In de praktijk komt dat neer op maximaal 6 voedingen per dag.
Tips
- Probeer vanaf het moment dat de tandjes door zijn gebroken nachtvoedingen zoveel mogelijk te voorkomen. Snachts is de speekselproductie verminderd, terwijl speeksel een natuurlijke bescherming geeft aan de tandjes. Daardoor is een nachtvoeding schadelijker voor de tandjes dan een voeding overdag.
- Werk met een maand of 6 toe naar vaste voedingsmomenten. Bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Dit geeft ritme en rust in de dag en op deze leeftijd pikt kindje dit nog heel gemakkelijk en snel op. Je zult merken dat je kindje op deze momenten goed zal eten eten of drinken en minder geneigd is om tussen deze momenten door om eten of drinken te vragen.
- Geef, als je begint met vaste voeding, de fles of borstvoeding zoveel mogelijk tegelijk met of vlak na een vaste voeding of tussendoortje. Beperk zo het aantal voedingsmomenten per dag.
- Laat je kindje tussendoor zoveel mogelijk water of afgekoelde thee drinken in plaats van diksap, limonade of sapjes. Het willen drinken van ‘zoet’ is een gewenning wat wel lekker is, maar wat je kindje niet nodig heeft.