Kinderen – Tips voor thuis

Kinderen – Tips voor thuis

Rond de 6e verjaardag begint de zogenaamde ‘1e wisselfase’. Als eerste breken meestal nieuwe kiezen door achter de laatste melkkiesjes. Dit zijn de 1e blijvende kiezen. Vervolgens wisselen om beurten de voortanden. Eerst 2 onder, dan 2 boven, weer 2 onder, en als laatste weer 2 boven. Vervolgens lijkt er een aantal jaar niets te gebeuren tot een jaar of 11.
Melktandjes zijn kwetsbaar doordat het glazuur minder dik en van minder goede kwaliteit is dan blijvende tanden en kiezen. Daarnaast is het gebit kwetsbaar doordat het gebit en het kind volop in ontwikkeling is en voortdurend verandert. Daarnaast leven kinderen nog heel erg in het nu. Met het idee dat ze moeten poetsen en niet moeten snoepen omdat ze later anders gaatjes krijgen kunnen ze nog niet zoveel. Die verantwoordelijkheid kan je een kind dan ook nog geven. Tandenpoetsen hoort erbij en voor eten en drinken hebben we regels.

Poetsen

Poets de tanden 2x per dag, 2 minuten lang met goede tandenborstel met fluoride houdende tandpasta. Tot 6 jaar is een erwt peutertandpasta een goede keuze. Vanaf 6 jaar kan een kind gewone tandpasta gebruiken. Ook hier is de hoeveelheid van een erwt voldoende.
Blijf uw kind de gehele basisschoolleeftijd napoetsen. Voor tandenpoetsen is hele fijne motoriek nodig die het kind pas rond een leeftijd van ongeveer 10-11 jaar voldoende heeft ontwikkeld.

Tips

  • Elektrisch poetsen maakt het (na)poetsen een stuk gemakkelijker
  • Kies bij het napoetsen een houding waarbij u goed zicht heeft en u het hoofd van uw kind tegelijkertijd goed kunt ondersteunen. Bijvoorbeeld liggend met het hoofd in uw schoot of staand met heeft hoofd tegen uw buik
  • Maak gebruik van moderne middelen. Bv een poetsapp als beloningssysteem, een youtube filmpje als afleiding.
  • Let ook op evt nieuwe kiezen. Deze breken vaak ongemerkt door en bevinden zich tijdens de doorbraak lange tijd nog onder het ‘maaiveld’ waardoor hij gemakkelijk wordt overgeslagen met poetsen.
  • Maak gebruik van plaque verklikkers om te zien hoe goed er gepoetst wordt (te krijgen bij de drogist)

Tussen de tanden

Zijn de tanden en kiezen gezond dan is bij kinderen tandenpoetsen in principe voldoende om het kindergebit schoon te houden. Zijn er echter (beginnende) gaatjes tussen de kiezen, dan kan het raadzaam zijn ook iets tussen de betreffende kiezen te gebruiken. In dit geval is het doel niet zozeer om de ruimte schoon te houden, maar om het proces waardoor het gaatje ontstaat te verstoren. In dat geval is het het gemakkelijkst om gebruik te maken van een floss-vorkje.

Voeding

Gaatjes ontstaan door inwerking van voedingsstoffen op het gebit. In de mond zitten bacteriën die hier een grote rol bij spelen en het gebit met behulp van de voeding ‘aanvallen’. Dit gebeurt bij elk eet of drink moment! Of het nu gaat om iets gezonds, iets ongezonds, een bord vol of 1 hapje of slokje. Iedere keer heeft het gebit 2 uur nodig om zich te kunnen herstellen. Vaak (kleine beetjes) eten en drinken is dus slecht voor het gebit.

Tips

  • Geef uw kind 3 stevige hoofdmaaltijden en maximaal 2x een tussendoortje wat groot genoeg is om de tijd te kunnen overbruggen tot de volgende maaltijd.
  • Geef uw kind alleen tijdens deze vaste momenten iets te eten of drinken
  • Voorkomt dat uw kind de hele middag uit een (tuit)beker kan drinken. Laat de beker vlot leegdrinken en zet hem na 20 min weg.
  • Heeft uw kind desondanks tussendoor toch dorst? Geef het dan water of afgekoelde thee zonder suiker te drinken. Dit zijn de enige drankjes die niet schadelijk zijn voor het gebit.