Tieners – Tips voor thuis

Tieners – Tips voor thuis

Rond een jaar of 11 begint de 2e wisselfase. Meisjes zijn hier over het algemeen 1 jaar eerder mee dan jongens. Eerst worden de 1e melkmolaartjes gewisseld, gevolgd door de 2e melkkoetjes en de hoektanden. Als afsluiting van deze wisselfase komen de 2e blijvende kiezen achter de al aanwezige blijvende kiezen door. Verstandskiezen komen pas door na een leeftijd van 16 jaar. Doorbraak op 23 jarige leeftijd is echter ook niet ongewoon.

Ook tijdens de pubertijd tijd is het gebit kwetsbaar. Poetsen wordt steeds meer een ‘eigen verantwoordelijkheid’, wisselen bemoeilijkt het poetsen en vaak wordt daar ook een lastige beugel ingeplakt waardoor het poetsen haast onmogelijk wordt. Tegelijkertijd schreeuwen lekkers, fris en energie drankjes om genuttigd te worden en ligt de prioriteit meestal niet bij het gebit.

Poetsen met een beugel

Met een blokjes beugel is het erg lastig om goed te poetsen. Het kost meer tijd en je komt lang niet overal goed bij. Houd je het echter niet goed schoon ontstaan er rondom de blokjes eerst witte vlekken op je tanden. Dit zijn beginnende gaatjes die kunnen uitgroeien tot echte gaatjes. Die witte vlekken gaan niet meer weg, en als de beugel eruit gaat blijf je ze zien. Ook wordt het tandvlees dikker en groeit ‘omhoog’, soms bijna over de blokjes heen. Als een van deze problemen zich voordoen kan een orthodontist ervoor kiezen de beugel eruit te halen nog voordat de tanden recht staan. Zonde van al die moeite!
Met de beugel is het daarom extra belangrijk goed te poetsen.

Tips

 • Poets de beugel van alle kanten: eerst boven de draad, dan op de draad, dan onder de draad.
 • Poets als je de beugel schoon hebt ook de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden en kiezen
 • Gebruik ragertje om goed tussen de beugel door schoon te houden.
 • Kies als je elektrisch poetst voor een ‘ortho-borstelkopje’
 • Controleer af en toe met een plaque verklikker hoe goed het lukt. Plaque verklikkers kun je bij de drogist krijgen.

Tussen de tanden

Tussen de tanden en kiezen blijft altijd veel viezigheid achter waar de tandenborstel niet bij kan. Gevolg is dat je tandvlees ontstoken raakt, dikker wordt en sneller gaat bloeden. Ook krijg je sneller gaatjes tussen je tanden en kun je uit je mond gaan ruiken. Daarom is het belangrijk om vanaf een jaar of 15 tussen 1x per dag je tanden schoon te gaan houden met een tandenstoker of ragertje.
Tip: stokeren of rageren kan ook tijdens het appen of tv kijken. Stop sochtends een stokertje of ragertje in het hoesje van je telefoon, of leg een doosje bij de afstandsbediening.

Voeding

In al het lekkers zit suiker. In een blikje cola zitten bv 8 suikerklontjes en in een glas appelsap 6 of energie drank 6. Tegelijkertijd lossen je tanden direct een beetje op door het zuur uit deze drankjes.
Je tanden kunnen best wel tegen een stootje. Maar als er de hele dag suikerbommetjes en zuurstootjes langskomen blijft er al snel niets meer van je tanden over. En voor je gebit is elk hapje of slokje al een ‘suikerbom’ waar het 2 uur voor nodig heeft om van te herstellen. Ook als het iets ‘gezonds’ is. Je kunt dan ook beter een beker cola ‘in een keer leeg’ drinken dan dat je elke 10 min een slokje neemt totdat de avond voorbij is en het glas eindelijk leeg.

Tips

 • Neem dagelijks 3 stevige hoofdmaaltijden
 • Neem tussen de maaltijden door en savonds maximaal 1x een tussendoortje (dus 3 in totaal) wat groot genoeg is om de tijd tot de volgende maaltijd te overbruggen
 • Eet en drink alleen tijdens deze vaste momenten.
 • Doe niet langer dan 20 min over 1 beker fris, sap of ander gezoet drinken
 • Drink tussendoor water of thee zonder suiker. Dit zijn de enige drankjes die niet schadelijk zijn voor je gebit
 • Leng sapjes aan met water, drink ze met een rietje
 • Spoel evt na met water
 • Af en toe een uitzondering vanwege een feestje mag, zolang je niet wekelijks een feestje hebt…